Η Τζάρα- Ένα κτίριο απ' τα παλιά

H Iστορία του Κτιρίου

"Το προικιό της Τριανταφυλλιάς"

Η ιστορία του κτιρίου μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Διηγήσεις τοποθετούν την ανέγερση του περί το 1860 και αναγνωρίζουν τον Χρήστο Πολυχρόνη ως τον πρώτο ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με την επιθυμία του, το κτίριο προορίζονταν ως προίκα για τη μονάκριβη θυγατέρα του Τριανταφυλλιά, η οποία όμως λόγω οικονομικών δυσχερειών, αναγκάστηκε να το πουλήσει. Παρ’ όλα αυτά το μέρος ήταν γραφτό να επιστρέψει στην οικογένεια, καθώς λίγα χρόνια μετά, ο σύζυγος της Τριανταφυλλιάς Μανώλης Λαγός, γιός τσιφλικά της περιοχής, αποφάσισε να το αγοράσει και να το αναλάβει. Ήταν τότε που το καφενείο ντύθηκε με σκαλιστούς καθρέφτες και περίτεχνα ρολόγια από την Μικρά Ασία.

Χρήστος Πολυχρόνης, Τριανταφυλλιά & Αλεξάνδρα.
Λαγός Κώστας & Δέσποινα

"Καφενείον "Το Κρυστάλ"

Το 1915, ο Μανώλης Λαγός ξεκίνησε να λειτουργεί στο κτίριο το καφενείο «Το Κρυστάλ». Την εποχή εκείνη, οι άνδρες του χωριού μπορούσαν εκεί να πιούν το κρασί τους και να καπνίσουν αρωματικό ναργιλέ, ενώ οι γυναίκες δεν ήταν επιτρεπτό να εργάζονται ή να συχνάζουν στα καφενεία.

Το 1951 ο Κώστας Λαγός, γιός του Μανώλη, έπειτα από την προσπάθεια του αδερφού του Ανδρέα να το αναλάβει, αποφάσισε να δοκιμάσει και ο ίδιος. Η σύζυγος του, Δέσποινα Θεοδώρου, έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα και ήταν η δεύτερη μόλις γυναίκα του χωριού που τόλμησε να εργαστεί σε έναν χώρο, μέχρι τότε καθαρά ανδροκρατούμενο. Ήταν εκείνη που έδωσε στο μαγαζί το χαρακτήρα του μαγειρείου – καφενείου και με τα χρόνια συνδέθηκε άρρηκτα στις μνήμες όλων με αυτό.

Τη δεκαετία του 60′, οι πρώτοι τουρίστες άρχισαν να ανακαλύπτουν το όμορφο χωρίο με τη γραφική πλατεία. Χρόνο με το χρόνο δένονταν με το μικρό καφέ, το οποίο συνήθιζαν να επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Το 1982, ο Κώστας Λαγός αρρώστησε βαριά και το καφενείο «Το Κρυστάλ» έκλεισε τις πόρτες του. Το 1984 έφυγε από την ζωή. Η σύζυγος του Δέσποινα έφυγε από την ζωή το 2016, κληροδοτώντας το κτίριο στον εγγονό της.

Ελένη & Διαμαντής

Το 1990 ο γιός του Κώστα Λαγού, Διαμαντής, επιστρέφει με την οικογένειά του από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Έξι χρόνια μετά και με τη βοήθεια της γυναίκας του Ελένης, αποφασίζουν να επαναλειτουργήσουν το καφενείο, διατηρώντας το χαρακτήρα του.

Από τότε έως το 2020, το “Ελένη & Διαμαντής” έγραψε το δικό του μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία του κτιρίου, φιλοξενώντας φίλους και επισκέπτες και γιορτάζοντας τις χαρές τις ζωές που κρύβονται στην απλότητα.

11741044_1037779022912756_3079059997189633685_o (1)
IMG_3977

Σήμερα: