Θυμάμαι την γιαγιά Δέσποινα που έπαιρνε το κοφίνι και αλώνιζε τον Κάμπο από άκρη σ’ άκρη γεμίζοντας το με Φλασκουνάκι, όπως το έλεγε χαρακτηριστικά. Μαζί με το Τσάι του βουνού ήταν το βασικό αφέψημα των ντόπιων. Θυμάμαι σαν παιδική ανάμνηση τον μοβ σφαιρικό ανθό και το δυνατό άρωμα του. Είχα την εντύπωση πως δεν είναι παρά ένα είδος τοπικού τσαγιού, πράγμα που εν μέρει ίσχυε.
Το Φλασκούνι όπως το αποκαλούμε στην Σάμο είναι ένα είδος Άγριας μέντας που φυτρώνει στα πεδινά. Παλιότερα το έβρισκες σε μεγάλες ποσότητες σε αντίθεση με σήμερα που έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω ψεκασμών και κακής διαχείρισης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισα να ξεκινήσω βιολογική καλλιέργεια του αρωματικού αυτού βότανου και να προσπαθήσω να δώσω μια νέα πνοή στην γαστρονομική χρήση του.
Στην Jara Homemade, θα το βρεις κρυμμένο σε πολλές από τις συνταγές και τα προϊόντα μας, καθώς και συσκευασμένο σε βάζο των 200ml για οποιαδήποτε χρήση.
Βρες τα προϊόντα μας εδώ:
- Συσκευασμένο Βιολογικό Φλασκούνι: δείτε εδώ
- Γλυκό κουταλιού Κουμκουάτ με Φλασκούνι & Ροζ πιπέρι: δείτε εδώ
- Μαρμελάδα Ακτινίδιο, Αχλάδι & Φλασκούνι: δείτε εδώ
Ευεργετικές Ιδιότητες:
Περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες μενθόλης απ’ όλα τα είδη μέντας, μενθόνη, ταννίνες, τοκοφερόλες, φλαβονοειδή, χολίνη, αλκοόλες και άλλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Παρ’ ότι ο Ιπποκράτης είχε κάποιες διαφωνίες για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες, όλοι συμφωνούσαν (Γαληνός, Διοσκουρίδης, Κινέζοι, Μεσογειακοί λαοί) στη χρήση της για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα, της δυσμηνόρροιας, των ιλίγγων, της αϋπνίας, και του πονόλαιμου.
Θεωρείται: αποχρεμπτική, αντιβροχική, αντιασθματική, αντιαρθριτική, αντιρευματική, αντικοκκυτική, διουρητική, αντιδιαρροική, ευστόμαχη, αντισπασμωδική, αναισθητική. Επίσης θεωρείται ότι προαγάγει την εμμηνόρροια. Χρησιμοποιείται και για αμβλώσεις.
Χρησιμοποιείται σαν καταπραϋντικό της βαρυστομαχιάς, των νευρικών διαταραχών και της γαστρίτιδας.